عاشورا و امروز....
احیاگری امر به معروف و نهی از منکر
بسمه تعالی
امیرالمومنان حضرت علی (ع) میفرمایند : امربه معروف و نهی از منکر دعوت به اسلام است .
اصل امربه معروف و نهی ازمنکردر اسلام از جایگاه و اهمیت والایی برخوردار است و قرآن کریم در این باره میفرماید: بهترین امتها , امتی است که به کارپسندیده فرمان دهد و از کار ناپسند باز دارد. چرا که فلسفه ی حکومت صالحان اقامه ی امر به معرف و نهی از منکر است. اما این واجب فراموش شده بعد از پیامبر (ص) علیرغم توصیه ها و هشدارهای قرآن و احادیث معصومین (ع) پیرامون عدم ترک این اصل حیاتی و اساسی در اسلام , به تدریج در جامعه کم رنگ شده وآن شد که یکی از مهمترین آسیب های زمینه ساز حادثه ی عاشورا , نتیجه ی ترک این اصل مهم گشت که چیزی جزخواری وذلت برای جامعه ونیز عذاب الهی که دوری از رحمت اوست را در پی نداشت .
حسین بن علی (ع) طی سخنرانی خود در منی , یکی از عوامل اصلی قیام خود را عدم اجرای این اصل مطرح میکند ومهاجران وانصارو بزرگان قوم خود را بخاطر مسامحه دراین امرمهم که اساس نظام اجتماعی اسلام برآن استوار است مورد ملامت و نکوهش قرار میدهد .حرکت احیاگرانه ی امام حسین(ع) حرکتی است که شامل تمامی زوایای جامعه ی آن روز و جوامع بعدی میگردد, امام همه ی نواقص و کاستی ها را شناسایی کردند و طرح وبرنامه هایی را برای مقابله با معضلات سیاسی ومبارزه با سلطه باند امویان و اصلاح اجتماعی و بدعت ستیزی ونیز اصلاح فرهنگی و مقابله با ناهنجاری را در سطح جامعه بر اساس مبانی قرآن وسنت پیامبر(ع) و سیره ی علی (ع) عرضه داشتند .پس اگر بنا داریم حسینی وار اصلاحاتی را در همه ی جنبه های جامعه دنبال کنیمباید بدون نادیده انگاشتن هیچ یک از ابعاد وجنبه های اصلاحی وبا حفظ مبانی قرآنی و دینی در چهارچوب ارزشهای اسلامی عمل کنیم حضرت امام خامنه ایی در خطبه های خود , اصول وابعاد مختلف اصلاحات در جامعه ی امروز را برای احیای این فریضه ی مهم اسلامی بیان فرمودند که بدون شرح و تفصیل , فهرستی از آنها را ذکر میکنیم , باشد که فرمایشات معظم له که ترجمان بی بدیل و کم نظیر سیره ی اهل بیت (ع) وخصوصا اباعبد الله الحسین (ع) میباشد , مورد توجه همه ی مسئولان و مردم قرار گیرد :
1-دستگاه اداریدولت باید از مقرراتی برخوردار باشد که برای عموم یکسان باشد وتبعیض و رشوه وارتشاء در آن جایی نداشته باشدواگر بود فساد است و باید اصلاح گردد. 2-راههای کسب ثروت باید مشروع باشد و اگر کسانی از امتیازات بیجا استفاده کرده و ثروتهای بادآورده کسب نموده اندودیگران را به قیمت ثروتمندی خود ، فقیر کرده اند ، این فسادتلقی میشود ونیاز به اصلاح دارد واگر درجامعه امتیازات انحصاری به وجود آمد و همگان نتوانستند از فرصت های برابر استفاده کنند نیاز به نهی صریح دارد. 3-اگر مردم ومسئولان بخش اداری به دلیل موظف بودن به وظیفه شناسی ، دچارعدم انضباط به ویژه نظم اجتماعی شدند ،باید اصلاح گردند. 4-جوانان باید به ملکات نفسانی ،یعنی شجاعت ،صفاوصدق ،تقواوایمان ، نشاط وکار،رشدوازدواج امر شوند واگر اعتیاد در جامعه رواج یافت ،فساد است وباید نهی شود. 5-اگر جرم وجنایت درجامعه به وجودآمد ودسترسی به قضاوت عادلانه نبودورسیدگی های قضایی طولانی شد،این فساد محسوب میشودوباید ازجرم و جنایت نهی شود وجامعه نیزازآن اصلاح گردد.
منابع:
1-سوره ی آل عمرا ن 110
2-سوره ی حج 41
3-سفینة البحار، شیخ عباس قمی ، نشراسوه ، قم
4-جلوه های سبزوسرخ عاشورا، حجة الله محمدمهدی باباپور،نشرآل صمد،قم 81
سیده امل موسوی حیدری
مکتب الزهرا(س) اهواز